Επιλογή τύπου κινεζικού τρένου και τύπου θέσης

Όταν αγοράζετε online εισιτήρια κινεζικών τρένων, θα παρατηρήσετε ότι η διάρκεια της διαδρομής ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο τρένου που θα επιλέξετε.

Οι τύποι τρένων στην Κίνα διακρίνονται από το γράμμα του κωδικού τους. Τα τρένα G, D και C είναι τρένα υψηλής ταχύτητας, ενώ τα τρένα Z, T και K είναι πιο αργά ή νυχτερινά τρένα. Τα τρένα υψηλής ταχύτητας στην Κίνα έχουν λίγες κατηγορίες θέσεων οι οποίες είναι, γενικά, πολύ άνετες αλλά ακριβότερες από τα νυχτερινά τρένα. Τα νυχτερινά τρένα στην Κίνα, εκτός από τα κουπέ με κουκέτες και τις ανοιχτές κουκέτες, έχουν σκληρά και μαλακά καθίσματα. Αν και είναι πιο αργά και κάνουν περισσότερες στάσεις από τα τρένα υψηλής ταχύτητας, τα νυχτερινά τρένα είναι ιδανική επιλογή για ταξιδιώτες με περιορισμένο προϋπολογισμό.

Κινεζικά τρένα υψηλής ταχύτητας: Αμαξοστοιχίες G και D

Τα κινεζικά τρένα υψηλής ταχύτητας εκτελούν δρομολόγια μεταξύ των κινεζικών επαρχιακών πρωτευουσών και πρωτοκλασάτων πόλεων της χώρας. Οι αμαξοστοιχίες G (που παίρνουν το όνομά τους από το gāotiě, 高铁) είναι οι υπερταχείες της Κίνας – τα ταχύτερα τρένα της χώρας που αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 300 km/h. Αυτά τα τρένα έχουν τα ακριβότερα εισιτήρια.

Οι αμαξοστοιχίες D (dòngchē, 动车) είναι τα δεύτερα στη σειρά ταχύτερα τρένα στην Κίνα με ταχύτητες που αγγίζουν τα 250 km/h. Οι αμαξοστοιχίες D κάνουν στάση μόνο στις μεγάλες πόλεις, ενώ κάποια δεν κάνουν καθόλου στάσεις.

Όσον αφορά τις αμαξοστοιχίες C (chéngjì, 城际), πρόκειται συγκεκριμένα για ηλεκτροκίνητες αμαξοστοιχίες (EMU) υψηλής ταχύτητας που εκτελούν δρομολόγια σε μικρές αποστάσεις, όπως το δρομολόγιο 120 χιλιομέτρων, διάρκειας 30 λεπτών, από το Πεκίνο στην Τιεντσίν.

Τύποι θέσεων κινεζικών τρένων

China Train Seat Types

Κατηγορία Business – Προσφέρεται μόνο σε ορισμένα τρένα G (υψηλής ταχύτητας). Πρόκειται για τις πιο άνετες και ακριβές θέσεις των κινεζικών τρένων, με τρία ανακλινόμενα δερμάτινα καθίσματα σε κάθε σειρά – δύο στη μία πλευρά και ένα στην άλλη πλευρά του διαδρόμου. Οι θέσεις Business των κινεζικών τρένων είναι ιδανικές για ταξιδιώτες που θέλουν να χαλαρώσουν πλήρως ή να ξεκουραστούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Κατηγορία VIP – Ορισμένα τρένα G έχουν θέσεις VIP αντί για θέσεις business, οι οποίες δεν είναι μεν τόσο πολυτελείς, αλλά είναι παρόλα αυτά πολύ άνετες, ενώ διαθέτουν φωτάκι για διάβασμα και εγκαταστάσεις βίντεο.

Πρώτη Θέση – Με τέσσερις θέσεις σε κάθε σειρά και μερικώς ανακλινόμενα καθίσματα, η πρώτη θέση των κινεζικών τρένων έχει άνετες θέσεις, με αρκετό χώρο για τα πόδια των επιβατών. Σε κάθε θέση υπάρχει επίσης πρίζα, ένα μαξιλάρι και ένα μικρό τραπεζάκι.

Δεύτερη θέση – Είναι οι πιο προσιτές θέσεις των τρένων υψηλής ταχύτητας της Κίνας. Παρέχονται πρίζες. Αν και δεν είναι τόσο ευρύχωρα όσο τα υπόλοιπα, τα καθίσματα της δεύτερης θέσης εξακολουθούν να αποτελούν καλή επιλογή για τους επιβάτες που επιζητούν ένα άνετο ταξίδι.

Τουριστικές θέσεις – Βρίσκονται στον χώρο της Κατηγορίας Business και πρόκειται για τις τουριστικές θέσεις των κινεζικών τρένων οι οποίες βρίσκονται δίπλα σε μεγάλα παράθυρα, προσφέροντας απρόσκοπτη θέα στους ταξιδιώτες.

Κουπέ με κουκέτες – Τα κουπέ με κουκέτες, που είναι διαθέσιμα σε ορισμένα νυχτερινά τρένα D μεγάλων αποστάσεων, αποτελούνται από τέσσερις κουκέτες σε ένα κλειστό κουπέ. Διατίθενται επίσης κουπέ με κουκέτες πολυτελείας τα οποία περιλαμβάνουν δύο κρεβάτια ανά κουπέ.

Οι εγκαταστάσεις στα τρένα G και D περιλαμβάνουν βαγόνια-εστιατόρια και καρότσια με σνακ. Οι τουαλέτες είναι, γενικά, καθαρές.

Τρένο υψηλής ταχύτητας Κατηγορία Business/
VIP
Πρώτη θέση Δεύτερη θέση Τουριστικές θέσεις Κουπέ με κουκέτες
G Ναι Ναι Ναι Ορισμένα μοντέλα Όχι
D Όχι Ναι Ναι Όχι Ορισμένες αμαξοστοιχίες
C Όχι Ναι Ναι Όχι Όχι

Απλές αμαξοστοιχίες: Z, T και K

Λόγω του ότι αναπτύσσουν μικρότερες ταχύτητες και κάνουν συχνότερες στάσεις, εκτός από τα σκληρά και μαλακά καθίσματα, αυτά τα κινεζικά τρένα προσφέρουν και εισιτήρια για κουκέτες. Τα εισιτήρια σκληρών και μαλακών καθισμάτων είναι φθηνότερα αλλά δεν ενδείκνυνται συχνά για νυχτερινές διαδρομές. Υπάρχει δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου για κουκέτα και θέση στα ακόλουθα τρένα:

Οι αμαξοστοιχίες Z (zhídá, 直达) εκτελούν δρομολόγια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κίνας και κάνουν στάση μόνο στους μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Συνήθως πρόκειται για νυχτερινά τρένα, επομένως διατίθενται κουπέ με κουκέτες και ανοιχτές κουκέτες. Πολλές αμαξοστοιχίες προσφέρουν επίσης κουπέ με κουκέτες πολυτελείας.

Οι αμαξοστοιχίες T (tèkuài, 特快) αναπτύσσουν μικρότερες ταχύτητες αλλά καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις. Τα τρένα αυτά κατευθύνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κίνας, κάνοντας στάσεις και στις μεγάλες κωμοπόλεις. Διαθέτουν κουπέ με κουκέτες και ανοιχτές κουκέτες, καθώς και σκληρά και μαλακά καθίσματα.

Οι αμαξοστοιχίες K (kuàisù, 快速) είναι τα πιο αργά και τα πιο παλιά τρένα της Κίνας, και κάνουν τις περισσότερες στάσεις. Διαθέτουν κουπέ με κουκέτες και ανοιχτές κουκέτες, καθώς και σκληρά και μαλακά καθίσματα.

Τύποι θέσεων κινεζικών τρένων

Σκληρά καθίσματα – Τα σκληρά καθίσματα των κινεζικών τρένων δεν είναι κυριολεκτικά σκληρά. Έχουν όμως λεπτή επένδυση και στα βαγόνια αυτής της θέσης επικρατεί συνήθως μεγάλος συνωστισμός. Οι επιβάτες μπορούν να καπνίσουν σε αυτά τα βαγόνια. Δεν παρέχεται κλιματισμός. Καθώς τα εισιτήρια για τα σκληρά καθίσματα είναι φθηνά, είναι ΟΚ για σύντομες διαδρομές, όμως η έλλειψη άνεσης κάνει τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων δύσκολα.

Μαλακά καθίσματα – Τα μαλακά καθίσματα των κινεζικών τρένων, που είναι ελαφρώς πιο άνετα από τα σκληρά καθίσματα, είναι σε κουπέ, με θέσεις για τις αποσκευές επάνω από τα καθίσματα. Τα βαγόνια αυτά τείνουν να είναι καθαρότερα και λιγότερο συνωστισμένα σε σχέση με τα βαγόνια σκληρών καθισμάτων. Καθώς παρέχεται κλιματισμός, οι θέσεις αυτές αποτελούν ευκαιρίες για ταξιδιώτες με μικρό προϋπολογισμό.

Ανοιχτές κουκέτες – Σε αυτές οι ανοιχτές κουκέτες παρέχεται μαξιλάρι, σεντόνι και κουβέρτα. Όπως και τα σκληρά καθίσματα, οι ανοιχτές κουκέτες των κινεζικών τρένων προσφέρουν λιγότερο χώρο από τα αντίστοιχα κουπέ. Υπάρχουν έξι κρεβάτια ανά χώρισμα, τρία σε κάθε πλευρά. Εκτός από την έλλειψη ιδιωτικότητας και τις άβολες θέσεις των κρεβατιών (ενόσω βρίσκεστε στο κρεβάτι σας, είτε πρόκειται για την κάτω κουκέτα, είτε για τη μεσαία είτε για την επάνω, πρέπει να έχετε τους υπόλοιπους επιβάτες κατά νου), οι κουκέτες αυτές αποτελούν μια φθηνή επιλογή για τους ταξιδιώτες που θέλουν να ξεκουραστούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η τιμή για τις κουκέτες δεν είναι η ίδια: η επάνω κουκέτα είναι η φθηνότερη και η κάτω κουκέτα είναι η ακριβότερη επειδή είναι πιο άνετο να καθίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι επιβάτες της επάνω και της μεσαίας κουκέτας μάλιστα κάθονται, συνήθως, στην κάτω κουκέτα κατά τη διάρκεια της ημέρας επειδή δεν υπάρχει χώρος να καθίσουν στις δικές τους κουκέτες. Μην επιλέξετε την κάτω κουκέτα αν δεν είναι διατεθειμένοι να την μοιραστείτε!

Κουπέ με κουκέτες – Κάθε κουπέ με κουκέτες στα κινεζικά τρένα έχει τέσσερα κρεβάτια – δύο σε κάθε πλευρά – τα οποία είναι μεγαλύτερα και διαθέτουν άνετα κλινοσκεπάσματα. Καθώς υπάρχουν δύο αντί για τρεις κουκέτες σε κάθε πλευρά του κουπέ, υπάρχει πολύ περισσότερος χώρος από τις ανοιχτές κουκέτες. Παρέχεται επίσης αποθηκευτικός χώρος πάνω από το κρεβάτι και κάτω από το κρεβάτι. Επιπλέον, κάθε κουκέτα είναι εξοπλισμένη με ατομική οθόνη LCD.

Κουπέ με κουκέτες πολυτελείας – Κάθε κουπέ έχει δύο κρεβάτια, με τραπέζι και ντουλάπα. Οι τουαλέτες είναι σχετικά καθαρές. Ορισμένα κουπέ με κουκέτες πολυτελείας περιλαμβάνουν και νεροχύτη και ντους.

Απλή αμαξοστοιχία Σκληρά καθίσματα Μαλακά καθίσματα Ανοιχτές κουκέτες Κουπέ με κουκέτες Κουπέ με κουκέτες πολυτελείας
Z Όχι Όχι Όχι Ναι Ναι
T Ναι Ναι Ναι Ναι Όχι
K Ναι Ναι Ναι Ναι Όχι